ROMPREST: o singură mașină pentru tot gunoiul Oneștiului, în două zile din șapte. Colectarea selectivă în județ e obligatorie, dar mai durează

14.01.2016 11:49

Prima zi de colectare a deșeurilor de către ROMPREST în OneștiPrima zi de colectare a deșeurilor de către ROMPREST în Onești
 

ROMPREST ridică gunoiul din Onești cu 85 de angajați și 14 utilaje. Schimbarea operatorului și Primăria Onești au contribuit la

confuzia generată în primele zile privind amplasarea containerelor și ridicarea deșeurilor de pe noile platforme. Câinii și oamenii străzii au acces la gunoaie, după ce fostul operator a înlăturat țarcurile de pe vechile platforme. Colectarea selectivă nu se poate face, din cauza contestațiilor la licitația privind desemnarea unui operator pe stațiile de transfer, sortare și compostare. În urma refuzului de aprobare a taxei speciale de Consiliul Local Moinești, ROMPREST pierde bani, iar ridicarea și transportul deșeurilor se fac de către serviciul din cadrul Primăriei.

 

Prima zi de lucru bifată de ROMPREST, primele plângeri din partea oneștenilor: containere pline, deșeuri aruncate pe și pe lângă noile platforme. Oamenii străzii căutau prin gunoaie, în lipsa țarcurilor care până atunci îngrădeau accesul, iar câinii împrăștiau deșeurile. Pe de altă parte, oamenii au scăpat de brazii de Crăciun, manechine, tastaturi de calculator, crengi de copaci, sacouri și au considerat că punga cu deșeuri poate fi pusă lângă containere, deși acestea nu erau pline.

 

  •  

 

„Găsiți niște variante pentru ca locurile unde se depozitează gunoiul să arate civilizat, să fie ingrădite. Acum arată oribil, au acces câinii și oamenii străzii,” a atras atenția consilierul local Elena Pașcu Apăvăloaie, în ultima ședință a Consiliului Local Onești.

 

Alexandru Cristea, primar interimar, estima că „până la 1 martie vor fi toate făcute. Vom face și îngrădirea.”

 

Mai mult, grămezi de gunoaie s-au format în locurile unde erau containerele fostului operator de salubritate, dar nu erau containerele noului operator, pentru că Primăria Onești a făcut o confuzie. Situația a fost explicată pentru bacauinfo.ro de către Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS„Se vor remedia toate problemele. Este o scurtă perioadă de tranziție. Obligația ROMPREST este de a colecta inclusiv din jurul containerelor și în jurul platformelor. S-a terminat operațiunea de încărcat la lopată. Se pare că fost o confuzie de la Primărie, legată de containere. Într-o parte s-a spus că nu trebuie să rămână și nu au rămas, în altă parte au zis că sunt ale lor, dar, de fapt, nu erau ale lor, și au fost ridicate de Servsal. Cei de la ROMPREST au remediat problemele. În cazul în care mai erau zone neacoperite, le-au acoperit. La ora aceasta sunt toate zonele acoperite.”

 

  •  
  •  
 

 

Serviciul de colectare și transport al deșeurilor la nivelul întregii arii de operare este efectuat de ROMPREST cu 119 angajați (din care 85 pe municipiul Onești), la care se mai adaugă 20 în calitate de personal de sprijin, plus 45 mașini, 2 încărcătoare frontale, 6 hakuri cu 24 cupe, 2 vidanje, 20 autoturisme. 

 

Colectarea deșeurilor din Onești se face cu 14 gunoiere, respectând următorul program:

 

Ziua

Număr mașini de gunoi

Zona în care se ridică gunoiul

luni

6

 5 în zona caselor; 1 în zona blocurilor

marți

2

Blocuri

miercuri

1

Blocuri

joi

2

Blocuri

vineri

1

Blocuri

sâmbătă

2

Blocuri

 

„Nu am atâta gunoi de ridicat din cartierele cu case ale Oneștiului, față de capacitatea mașinilor cu care operez. În ziua de luni, în zona caselor, scot cinci utilaje. Trebuie să întind această activitate pe zona de case la o săptămână?” a declarat pentru bacauinfo.ro Dan Asmarandei, reprezentantul ROMPREST în Bacău.

 

  •  
  •  
 

 

Colectarea selectivă, amânată până la decizia justiției

 

În acest moment, nu se poate realiza procesul de colectare selectivă pe raza de operare a companiei ROMPREST, din cauza lipsei unui operator pe instalațiile celor trei stații de transfer de la Onești, Găiceana și Berești Tazlău. 

 

„La Celula 1 de la Bacău nu am putut să facem contract decât pe două tipuri de deșeuri: din construcții și menajere. Nu avem unde să ducem selectiv. Pentru a colecta selectiv, conform legislației, trebuie să demonstrăm trasabilitatea deșeurilor colectate selectiv. Conform contractului, suntem în perioada de tranziție,” arată Dan Asmarandei, reprezentantul ROMPREST.

 

Moinești, Sănduleni, Berzunți, găuri în bugetul ROMPREST

 

În acest moment, ROMPREST pierde bani pentru că Moineștiul nu a aprobat în Consiliul Local taxa specială pentru populație. Gunoiul e ridicat de serviciul din cadrul Primăriei, încă funcțional, dar pe aria de acoperire a unicului operator licențiat ANRSC, respectiv ROMPREST, potrivit Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate.

 

„Pierde bani și din alte activități, pe care noi le-am făcut suplimentar față de prevederile contractului. Mă refer la distribuirea de recipiente către unitățile administrativ teritoriale din județul Bacău, am făcut și o redistribuire, care nu era prevăzută în contract, iar acum se dorește o nouă redistribuire. Asta înseamnă costuri de aproape trei ori mai mari decât erau prevăzute pentru distribuirea de recipiente: pubele, containere. Putem ajunge la un modus vivendi și vor fi mulțumiți de prestația noastră,” crede Dan Asmarandei, subliniind că „firma pe care o reprezint în județul dumneavoastră va încerca să genereze o atitudine de colaborare și de înțelegere. Și aceste localități, în timp, vor înțelege demersurile la care au participat, le-au aprobat și pentru care au semnat”.

 

Click to enlarge image 3 onesti romprest pubele deseuri.jpgClick to enlarge image 3 onesti romprest pubele deseuri.jpgClick to enlarge image 3 onesti romprest pubele deseuri.jpgClick to enlarge image 3 onesti romprest pubele deseuri.jpg

Înapoi

Contact

Liviu Ioan Popa

0745550505

© 2016 Toate drepturile rezervate !

Creați un site gratuitWebnode