Gunoiul onestenilor pute a coruptie, abuzuri, minciuni, spirit de haita, incompetenta si indolenta. Partea I: Cetateanul, o simpla durere in fund pentru PSD si UNPR

01.02.2016 19:32

La Onesti, ca la nimeni: doi operatori de salubritate, unul fara licenta, iar altul implicat in criminalitatea organizata, taxe mari, cerute din doua parti, pentru servicii de proasta calitate, sute de procese care ar putea fi deschise prin tribunale si un intreg balamuc.

GunoaieAparitia unui nou operator de salubritate in Onesti a produs haos general si o mare “bulibaseala” in oras, dupa cum s-au exprimat mai multi consilieri locali. Ca si in  problema apei, nenumarate discutii aprinse s-au purtat pe tema gunoiului, iar cei  implicati au aruncat vina unii pe altii, desi vinovati sunt cu totii, si Primaria Onesti, si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate (ADIS) Bacau, si operatorul vechi, SC Servasal SA Onesti, si operatorul nou, SC Compania Romprest Service SA Bucuresti, ba chiar si consilierii locali ai partidelor de la putere (PSD si UNPR). Cu totii au invocat articole de legi, acte si alte documente acoperitoare, insa acest lucru nu-i ajuta cu nimic pe cetatenii din Onesti, care sunt pusi sa plateasca o gramada de taxe legate de salubritate, dar beneficiaza de servicii  de proasta calitate, la pretul cel mai mare din tara. Exista chiar si riscul ca onestenii sa plateasca la ambii operatori, atat la Servsal, cu care asociatiile de proprietari au incheiat contracte, de ani de zile, cat si la Romprest, cu care Municipiul Onesti, in  numele cetatenilor, a incheiat un contract prin intermediul ADIS. Acest lucru a fost subliniat si de avocata Elena Pascu Apavaloaie, consilier local din partea PNL, in plenul Consiliului Local Onesti. 
“Cred că interesul tuturor este ca cetățeanul să nu plătească de două ori același serviciu, ca cetățeanul să plătească fără a sta la cozi și fără a se deplasa kilometri si ca cetățeanul să fie informat în mod corect și la timp, ceea ce se cheamă transparență – a spus avocata Pascu. Cetățeanul trebuie să beneficieze de servicii de calitate și de un preț rezonabil. Acest din urmă lucru ne interesează pe fiecare dintre noi”.

Cum ii (ne)informeaza primaria pe cetateni

Elena Pascu a mai aratat ca factorii de raspundere trebuie sa gaseasca solutii pentru oameni, nu sa se justifice. „Unitatea administrativ-teritorială și consilierii locali au obligația ca astăzi să facă absolut tot ceea ce le stă în putință pentru a evita situația de nedorit ca cetățenii acestui oraș, și noi, implicit, să plătim prețuri care nu sunt legale”, a subliniat avocata. „S-a ajuns la această situație pentru că nu a existat o comunicare mai bună din partea primăriei, cu cetățenii municipiului Onești – a adaugat Elena Pascu. Acesta era un lucru pe care trebuia să-l aduceți la cunoștința cetățenilor din timp și cât se poate de des, ca oamenii sa înțeleagă, eventual să organizați întâlniri cu asociațiile de proprietari, pentru că președinții asociațiilor de proprietari sunt intermediarii dumneavoastră in relatia cu proprietarii de apartamente”.

Sefii din primarie au timp doar pentru „scrisorele politice”, raliuri si spectacole

Un alt consilier liberal a sustinut ca „problema a devenit spinoasa pentru ca administratia locala nu si-a facut treaba”, in sensul ca nu a informat in mod corect cetatenii, legat de aparitia unui nou operator de salubritate, mai ales ca semnarea contractului a avut loc inca din iunie 2014. Primarul interimar Alexandru Cristea si secretarul Daniel Spanu au oferit explicatii puerile, ba ca nu se stia daca noul operator isi va asuma contractul, ba ca trebuia se se aprobe mai intai tarifele, insa cetatenii puteau fi informati despre toate aceste aspecte inca din luna iunie. In loc de astfel de informari, onestenii au primit in cutiile postale „scrisorele politice” de la sefii din primarie si de la reprezentantii puterii locale. „Ati cheltuit bani pe scrisorele politice”, le-a reprosat un ales local.

Constantin Lazar, copresedinte al PNL Onesti

Constantin Lazar, copresedinte al PNL Onesti

Copresedintele PNL Onesti, Constantin Lazar, a subliniat si el ca, “între două spectacole și un raliu”, se putea organiza si o intalnire cu cetatenii orasului, pe tema salubritatii. “La câte dezbateri publice organizate de Primărie ați participat, în ultimii 7 ani, pe această temă?”, a intrebat Lazar. “Câți dintre oneșteni au știut ce li se pregătește pentru 11 ianuarie 2016?”, a continuat liderul PNL. “Am participat înainte de Crăciun la o întâlnire a asociațiilor de proprietari, la care conducerea Primăriei a decis să… nu vină; a fost trimis un consilier al primarului – a amintit Constantin Lazar. Ce să spună omul? Pentru că nu el decide. A fost un dialog, după care fiecare a plecat așa cum a venit”. Copresedintele PNL a aratat ca i se pare de neinteles faptul ca administratia Onestiului nu a informat cetatenii intr-o astfel de problema importanta pentru vietile lor de zi cu zi. “Ce le-a lipsit primarilor care au condus și conduc Oneștiul, ca să informeze oamenii? Timp? Chef? Voință?”, se intreaba Lazar. “Dezbaterile publice pe această temă ar fi trebuit organizate în fiecare trimestru, dar nu s-au făcut deloc”, a mai spus Constantin Lazar. Liderul liberalilor onesteni a constatat, cu tristete, ca “pentru spectacole și festivaluri a fost timp, au fost anunțate și promovate inclusiv pe siteul Primăriei, dar pentru a informa oamenii cu privire la taxa specială de salubritate nu a fost timp”.

“Nu am stiut nimic”, spun cetatenii

Foarte relevant din acest punct de vedere este si scurtul dialog care urmeaza, purtat intre primarul Alexandru Cristea si avocatii de la PNL, Elena Pascu si Gheorghe Ene, in plenul Consiliului local, la sfarsitul lui decembrie, care dovedeste ca primarul a informat populatia cu o intarziere de 6 luni de zile (!). Cristea: “Am transmis o comunicare oficială către cetățenii municipiului Onești”. Pascu: „Când ați trimis-o?”. Cristea: „Astazi”. Ene: „Aaa, mulțumim frumos!”. 
Presedintii asociatiilor de proprietari prezenti la ultima sedinta de consiliu local din luna decembrie au confirmat si ei faptul ca nu au fost informati in mod corespunzator. “Noi nu am știut nimic – a precizat Ghita Racu, președinte al asociației de proprietari nr.3, dar si președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din Onești. Noi nu am fost pregătiți pentru noua situație creată, si trebuia să fim pregătiți, pentru că avem contracte economice incheiate între asociațiile de proprietari si societatea de salubrizare Servsal Onești, pe durată nedeterminată”. 
Ghita Racu i-a reprosat acest lucru si sefului de la ADIS, Bogdan Seto, director executiv, care a fost prezent la sedinta de consiliu din decembrie, dar nu si la intalnirea cu presedintii de asociatii. „Aș vrea să întreb pe domnul de la ADIS de ce pe data de 25 noiembrie, când ne-am întâlnit 79 de asociații, n-ați venit atunci să explicați tuturor președinților de asociații din municipiul Onești ce ne așteaptă?”, a intrebat Racu.

Directorul de la ADIS nu explica, dar ameninta

Chiar si in cadrul sedintei de consiliu, seful de la ADIS a refuzat sa raspunda la intrebarile presedintilor de asociatii, motivand ca el este invitatul primarului, nu al oamenilor, si i-a repezit pe presedinti, ba chiar i-a amenintat cu procesele, fapt sanctionat de presedintele Comisiei juridice din cadrul Consiliului Local Onesti, avocatul Gheorghe Ene (PNL). 
„Poziția pe care a avut-o reprezentantul ADIS mi s-a părut una conflictuală, o poziție de superioritate, și nu ajută deloc cetățenii municipiului Onești să înțeleagă ce este ADIS, ce vrea și de ce trebuie să încheie contracte cu societatea Romprest, de ce trebuie ca ei să plătească o dată la trimestru, de ce trebuie ca primăria să plătească în avans această societate – a spus avocatul Ene. Sunt multe lucruri care trebuiau explicate și aceasta este vina primăriei, pentru că nu a avut curajul să iasă în fața cetățenilor”.

Firma lui Walter vrea doar bani, cat mai multi

Presedintele Comisiei juridice a criticat in mod ferm si lipsa de implicare din partea Primariei Onesti. „Este posibil ca, la întâlnirea cu președinții asociațiilor de proprietari, să nu fie un reprezentant al conducerii primăriei și să trimiți purtătorul de cuvânt?”, a intrebat Ene, care a afirmat ca vinovati sunt si cei de la ADIS, dar si noul operator, Romprest, care a castigat licitatia organizata de ADIS.

Avocatul Gheorghe Ene, consilier local (PNL) (Foto: Exclusiv TV)

Avocatul Gheorghe Ene, consilier local (PNL) (Foto: Exclusiv TV)

„Primii vinovați de această bulibășeală sunt cei din conducerea primăriei, al doilea vinovat e ADIS-ul, pentru că nu poți să ameninți populația cu procese – a sustinut avocatul Gheorghe Ene. Cei care au venit din partea asociațiilor de proprietari reprezintă și ei pe cineva în spate, deci reprezentantul ADIS-ului trebuia să le vorbească pe limba lor și măcar să le răspundă la întrebările adresate. Ei nu au venit aici sa pună întrebări de capul lor, că nu aveau ce face astăzi! La rândul lor, sunt întrebați de cei care fac parte din asociațiile de proprietari. Apoi, Romprestul trebuia să pună niște afișe, să-și facă o publicitate, să spună cine sunt, că nu au nicio treabă cu acționarul numit Walter. Acuma, hop, la sfârșitul lui decembrie spunem cetățenilor că până pe 11 ianuarie obligatoriu trebuie reziliate contractele cu Servsal, pentru că se va plăti la primărie pentru Romprest”.

Florin TANASE

Urmariti si celelalte episoade din epopeea gunoiului, partile IIIIIIVV si VI.

Gunoiul onestenilor pute a coruptie, abuzuri, minciuni, spirit de haita, incompetenta si indolenta. Partea a II-a: Gunoiul de la cap se-mpute!

La Onesti, ca la nimeni: doi operatori de salubritate, unul fara licenta, iar altul implicat in criminalitatea organizata, taxe mari, cerute din doua parti, pentru servicii de proasta calitate, sute de procese care ar putea fi deschise prin tribunale si un intreg balamuc.

GunoaieAsa cum au subliniat si liderii PNL, primii vinovati de situatia salubritatii din Onesti sunt ultimii 3 primari care au condus orasul, incepand de la Emil Lemnaru, continuand cu Laurentiu Neghina, si ajungand pana la Alexandru Cristea. „Prea puțin îi interesează pe oneșteni care din ultimii trei primari e mai vinovat, pentru că e clar că TOȚI au semnat câte ceva, iar asta ne-a adus aici”, a subliniat Constantin Lazar, copresedinte al PNL Onesti.

Constantin Lazar, copresedinte al PNL Onesti

Constantin Lazar, copresedinte al PNL Onesti

Punctul de inceput al tuturor scandalurilor l-a reprezentat demersurile facute de primarul Emil Lemnaru, la inceputul mandatului sau, in urma cu peste 20 de ani, atunci cand, in cadrul Consiliului Judetean Bacau, a militat pentru privatizarea firmei Onedil. Nicaieri in tara nu s-au privat serviciile de furnizare a apei potabile, servicii prestate si de Onedil, ci doar la Onesti s-a intamplat lucrul acesta, pentru ca in celelalte orase, primarii nu au fost de acord cu privatizarea acestor servicii, asa cum a fost cazul cu Lemnaru. Dupa privatizare, SC Onedil SA Onesti, care pe atunci era condusa de un apropiat al lui Lemnaru, urma sa devina o “pusculita cu bani” pentru  PSD, asa cum este acum SC DPP SA si asa cum sunt atatea firme care “cotizeaza” la PSD. Doar ca licitatia nu a fost castigata de oamenii PSD-ului, ci de Ovidiu Budeanu, moment din care Lemnaru a intors foaia si a inceput procesele in instantele de jucata.

Emil Lemnaru (PSD)

Emil Lemnaru (PSD)

Dupa mai bine de 20 de ani de la decizia de privatizare a Onedil, procesele nu doar ca nu s-au terminat, ci s-au si inmultit.

Interese, interese…

Pe de alta parte, pe omul de afaceri Ovidiu Budeanu nu-l interesau prea mult apa si gunoiul onestenilor, ci spatiile comerciale, care valorau zeci sau chiar sute de miliarde de lei. La Onedil nu erau doar serviciile de apa si salubritate, ci si sistemul de termoficare si spatiile comerciale, ba chiar si aproape toate apartamentele din Onesti, iar Budeanu era interesat in special de spatiile comerciale. Insa acest lucru nu i se poate reprosa lui Budeanu, pentru ca scopul unei societati comerciale este tocmai acela de a realiza profit, din care o parte ajunge, sub forma de impozite, la bugetele locale si la bugetul central, bani din care se asigura cheltuielile pentru scoli, spitale, drumuri si asa mai departe. In schimb, lui Lemnaru i se pot aduce reprosuri in acest sens, pentru ca scopul unui primar este de a fi de folos cetatenilor care l-au votat, si nu de a obtine profit pentru el si pentru partidul sau.

Ovidiu Budeanu, patron al Onedil

Ovidiu Budeanu, patron al Onedil

Aproape toti banii platiti de Budeanu pentru Onedil au intrat in bugetul local al Onestiului (circa 18 miliarde de lei vechi), motiv pentru care documentele de privatizare au inclus si obligatia municipalitatii onestene de a incheia contracte de concesionare pentru serviciile furnizate de Onedil, societate care, ulterior, s-a divizat in SC Apa-Canal SA, SC Servsal SA si SC Onsal SA. Emil Lemnaru a refuzat acest lucru si a preferat sa se judece, dar, in acelasi timp, a semnat si documentele de aderare la ADIB (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bacau) si ADIS (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate Bacau).

Duplicitatea lui Lemnaru

ADIB si ADIS, finantate cu zeci de milioane de euro din fondurile europene,  urmau sa stabileasca doi operatori unici pentru tot judetul, unul pentru apa si unul pentru salubritate. Practic, Lemnaru a actionat in mod duplicitar, semnand documentele cu ADIS si ADIB, pentru operatorii regionali, in conditiile in care instantele de judecata puteau sa-l oblige sa semneze contracte si cu cei doi operatori locali, SC Apa-Canal SA si SC Servsal SA. Asta s-a si intamplat in cazul gunoiului, cand instanta a decis sa oblige municipalitatea onesteana sa incheie contract de concesionare catre Servsal, pentru tarcuri, pe 49 de ani, iar consilierii locali n-au avut cum sa se opuna si au aprobat hotararea. Dar municipiul Onesti, condus de Emil Lemnaru si majoritatea PSD din Consiliul local, a continuat sa semneze si dupa aceea documentele ADIS, de la pretul pentru colectarea gunoiului, si pana la deciziile privind desemnarea unui nou operator de salubritate.RomprestCu alte cuvinte, pentru acelasi serviciu, Municipiul Onesti si-a asumat obligatii fata de doi operatori diferiti, cel regional, Romprest, care a castigat licitatia organizata de ADIS, si cel local, Servsal, care a castigat in instanta dreptul de a semna contractul de concesiune. Asa s-a ajuns la balamucul de acum, cand ambii operatori si-au facut tarcurile lor si si-au adus pubelele, containerele si masinile lor.

Neghina si Cristea – tot pe drumul Lemnarului

Urmatorii primari dupa Lemnaru, adica Laurentiu Neghina si Alexandru Cristea,  nu doar ca nu au rezolvat situatia, ci au agravat-o si mai mult, continuand sa semneze orice document si orice hartiuta de la ADIS, sub pretextul ca n-aveau incotro. In realitate, nicio localitate nu poate fi obligata sa faca parte din ADIS. Exista destule localitati de pe Valea Trotusului care nu fac parte din ADIS sau ADIB, in conditiile in care acolo nici nu exista vreun operator privat cu care sa se judece primariile prin instantele de judecata, asa cum s-a intamplat la Onesti cu SC Apa-Canal SA si SC Servsal SA. Ba, mai mult, Municipiul Onesti, prin primarii Laurentiu Neghina si Alexandru Cristea, ori prin alti reprezentanti, avea drept de vot in ADIS si putea sa se opuna fata de pretul ridicat stabilit pentru gunoi, dar putea sa propuna si conditii mai bune sau avantaje mai mari pentru cetateni, conditii care sa fie incluse in documentele pentru licitatia privind desemnarea operatorului regional.

Neghina si Cristea, pe aratura Lemnarului

Neghina si Cristea, pe aratura Lemnarului

Neghina si Cristea nu au facut acest lucru, ci au continuat sa semneze toate hartiile de la ADIS, ajungandu-se la bulibaseala de acum. “Documentele semnate pe vremea d-lui Lemnaru și reînnoite ori de câte ori a fost nevoie, de primarii care au urmat, ne-au adus aici”, a constatat copresedintele PNL Onesti, Constantin Lazar.

Florin TANASE

Urmariti si celelalte episoade din epopeea gunoiului, partile IIIIIVV si VI.

Gunoiul onestenilor pute a coruptie, abuzuri, minciuni, spirit de haita, incompetenta si indolenta. Partea a III-a: Duhoare de coruptie, emanata de gunoaiele Onestiului

La Onesti, ca la nimeni: doi operatori de salubritate, unul fara licenta, iar altul implicat in criminalitatea organizata, taxe mari, cerute din doua parti, pentru servicii de proasta calitate, sute de procese care ar putea fi deschise prin tribunale si un intreg balamuc.

GunoaieIn iunie 2015, cand Onestiul a semnat contractul ce a consfintit aparitia noului operator de salubritate, incepusera de mult timp arestarile la Romprest si cercetarile penale efectuate de procurorii anticoruptie. Inca de la sfarsitul lunii aprilie, s-a decis arestarea a 15 persoane din cadrul Romprest, efectuarea unui numar de 27 de perchezitii si punerea sub urmarire penala a 22 de persoane, iar  patronul firmei, Walter Florian, a fost acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat. Interesante sunt nu doar acuzatiile ci si activitatile si localitatile de care sunt legate aceste acuzatii, respectiv orasele in  care Romprest a incheiat contracte de salubrizare cu autoritatile administratiilor publice locale sau cu cele judetene. Cu toate ca se stiau aceste lucruri, pentru ca  ele au aparut prin mai toata presa, autoritatile din judetul Bacau si din unitatile administrativ- teritoriale ale judetului au semnat contracte si alte documente exact pentru aducerea pe piata a firmei Romprest si exact pentru activitatile de care sunt legate cercetarile procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Bogdan Seto, director executiv la ADIS (Foto: Exclusiv TV)

Bogdan Seto, director executiv la ADIS (Foto: Exclusiv TV)

Bogdan Seto, directorul executiv de la ADIS, a motivat, copilareste, ca a fost o licitatie oficiala, pe care a castigat-o Romprest, insa tot romanul stie cum se fac licitatiile in tara noastra si cum se transmite coruptia de sus in jos, de la Bucuresti, la judet, si de la judet, in teritoriu, la orase si comune, dar si de jos in  sus. Pe de alta parte, coruptia reprezinta un temei suficient de puternic pentru luarea multor masuri, mergand pana la anularea licitatiei castigate de Romprest. De altfel, au si aparut deja mai multe plangeri privind contestarea licitatiei respective.

PSD si UNPR Onesti protejeaza interesele firmei Romprest

Coruptia reprezenta un temei la fel de puternic si pentru sefii din Primaria Onesti, care puteau amana semnarea contractelor pentru Romprest, ba chiar suspendarea sau anularea acestora. Insa reprezentantii puterii din Onesti si din judet (PSD si UNPR) par tare grabiti sa aduca Romprest pe profit si se arata dornici sa protejeze interesele acestei firme, in loc sa protejeze interesele cetatenilor care i-au pus in acele functii, prin votul lor.

Alexandru Cristea (UNPR), viceprimar cu atributii de primar

Alexandru Cristea (UNPR), viceprimar cu atributii de primar

Primarul de acum al Onestiului, Alexandru Cristea, s-a aratat foarte preocupat de faptul ca masinile Romprest ar putea merge in gol si ar putea pagubi firma, ca urmare a necunoasterii de catre cetateni a zilelor in care se colecteza gunoiul in diferite zone ale orasului. Insa Cristea nu s-a aratat deloc preocupat de faptul ca onestenii au contracte incheiate legal si cu Servsal si ar urma sa plateasca de doua ori gunoiul, ambele tarife fiind foarte mari, comparativ cu cele din alte localitati. Din pozitiile pe care le-a avut in cadrul sedintelor de consiliu, reiese ca Alexandru Cristea e tare grabit sa incaseze bani de la onesteni, pentru firma Romprest. Acest lucru este considerat ilegal de catre presedintele organizației „Autoritate, Lege și Ordine” din Onesti, Ion Rusu. 
„Mi se pare ilegal ca Primăria să colecteze banii pentru noua societate privată și să-i transfere banii – a spus Rusu, in plenul Consiliului Local Onesti. Nu este normal, care sunt obligațiile primăriei? Primește vreun beneficiu de la noua societate? Ce se întâmplă? În atare situație, cred că beneficiarii serviciilor pot da în judecată atât primăria, cât și noua societate, dacă se impune fără acordul părților”. Graba lui Cristea de a vira bani cat mai repede spre Romprest a fost remarcata si de Cornel Fantana, administrator unic la Servsal. „Dar de ce e așa o grabă, în două-trei zile, neapărat până la 11 ianuarie? – a intrebat Fantana. Putea fi până pe 15 martie, care e problema?”.

PSD si UNPR Onesti nu protejeaza interesele cetatenilor din oras

Despre contractele incheiate cu Servsal, sefii din primarie au lasat sa se inteleaga ca nu e treaba lor, fapt care l-a indignat pe Constantin Lazar, copresedintele PNL Onesti. “Păi dacă salubritatea nu e treaba Primăriei, care mai e treaba Primăriei? – se intreaba Lazar. Dacă o problemă afectează fiecare locuitor al Oneștiului, aceasta nu e ȘI treaba Primăriei?”.

Constantin Lazar, copresedinte al PNL Onesti

Constantin Lazar, copresedinte al PNL Onesti

Despre acuzatiile de coruptie de la Romprest, despre arestari si despre cercetarile penale efectuate de DIICOT si DNA, mai-marii din Primaria Onesti nu au suflat o vorba catre locuitorii orasului, iar cetatenii au ramas neinformati ori s-au informat si ei cum au putut. “Am căutat pe Internet și am constat că această societate are anumite deficiențe care ne dau de gândit – a precizat Ghita Racu, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din Onești. Reprezentantul său, domnul Walter Florian, este cercetat de DNA. Mie îmi face impresia că această societate este neavenită în municipiul Onești”.

„Un nou grup infractional este la Onesti”

Despre fraude, minciuni, abuzuri si infractionalitate organizata a vorbit si Cornel Fantana, administratorul unic de la SC Servsal SA Onesti, care acuza ADIS ca a adus o firma din alte colturi ale tarii, nu din judetul Bacau, si care, pe deasupra, mai si este implicata in scandaluri legate de coruptie. 
„Nu trebuia să vă înființați dumneavoastră ADIS la Bacău și să aduceți nu știu ce firmă din alte județe, pentru că noi puteam să facem o licitație pe Bacău – a aratat Fantana. Pe mine mă interesa un ADIS în județul Bacău, cu tot cu Bacău, pentru că Bacăul astăzi nu este în ce-ați făcut dumneavoastră acolo. Targu Ocna, Comănești, Slănic Moldova si Buhuși nu sunt in ADIS. In schimb, sunt proștii din Onești, pe o fraudă și-o minciună și-un abuz. Deci, intrăm noi și niște comune, comune care vor pleca din ADIS până în vară, pentru că acele primării nu vor avea buget pentru a plăti la trei luni de zile sumele respective”. Cornel Fantana a facut referire si la master planul legat de salubritate, o „hartie” care are legatura cu criminalitatea organizata. „În alte țări, hârtia asta despre care vorbesc era deja pe masa președintelui, pentru că ea spune că un nou grup infracțional este la Onești – a subliniat seful de la Servsal, aratand catre ADIS si Romprest. După Tender, Iancu și Iacubov, ați venit și dumneavoastră”.

Tupeu maxim la ADIS

Bogdan Seto, directorul executiv de la ADIS, nu a raspuns la acuzatii, ci a preferat sa ameninte. „Nu voi răspunde sub nicio formă, nu voi intra într-un dialog, decât în sala de judecată, cu cei care îndrăznesc să profereze acuzații publice”, s-a zbarcit Seto la Fantana si la presedintii de asociatii care au „indraznit” sa aiba atitudini critice. Avocatul Gheorghe Ene, consilier local liberal si presedinte al Comisiei juridice, a semnalat pozitia „conflictuala” si „de superioritate” a directorului de la ADIS si a apreciat ca si Romprest, printr-un reprezentant al sau, avea datoria sa explice oamenilor despre ce este vorba. 
„M-aș fi așteptat să-și exprime o poziție și reprezentantul societății Romprest, despre care cetățenii municipiului Onești nu știu absolut nimic – a spus avocatul Ene. Ei stiu doar că are un acționar numit Walter Florian și că acesta are probleme mari cu legea. Este o bulibășeală generală”.

Florin TANASE

Urmariti si celelalte episoade din epopeea gunoiului, partile IIIIVV si VI.

Gunoiul onestenilor pute a coruptie, abuzuri, minciuni, spirit de haita, incompetenta si indolenta. Partea a IV-a: Onestenii vor plati de doua ori gunoiul, sau vor fi purtati prin tribunale

La Onesti, ca la nimeni: doi operatori de salubritate, unul fara licenta, iar altul implicat in criminalitatea organizata, taxe mari, cerute din doua parti, pentru servicii de proasta calitate, sute de procese care ar putea fi deschise prin tribunale si un intreg balamuc.

GunoaieDesi primarul din Onesti, Alexandru Cristea, si consilierii puterii de la PSD si UNPR nu s-au aratat interesati de urmarile negative pe care le vor avea contractele pe care oamenii le-au incheiat cu Servsal, problema este una destul de grava, pentru ca onestenii vor fi obligati sa plateasca de doua ori, si la Servsal, si la Romprest. Contractele cu Servsal dateaza de multi ani de zile si au fost incheiate in forma scrisa, deci tot in forma scrisa ar trebui reziliate, cu acordul partilor. Dar Servsal nu are nici un motiv sa-si dea acordul, caz in care rezilierea ar mai putea fi solicitata doar in instantele de judecata. Procesele pot dura cu anii si ar duce la cheltuieli mari pentru angajarea de aparatori, pentru ca, dintre zecile de mii de onesteni, foarte putini au studii juridice. „Aceste contracte sunt viabile până în momentul rezilierii acestora, pe cale amiabilă sau pe cale judecătorească – a subliniat si Ghita Racu, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din Onești. Pe cale amiabilă, trebuie să îndeplinim niște condiții, deci nu cred că vreo parte dorește o reziliere unilaterală”. Racu a mai avertizat ca „o să ajungem să plătim de două ori aceeași taxă, una la primărie și una la Servsal”, iar avocatul Gheorghe Ene a scos si el in evidenta pericolele ce planeaza asupra onestenilor.

Avocatul Gheorghe Ene, consilier local (PNL)

Avocatul Gheorghe Ene, consilier local (PNL)

„Este posibil ca Servsal, dacă are contracte încheiate, cum are și cu mine, să ne dea în judecată pentru rezilierea contractului. O să câștig, eu știu asta, dar mă judec așa vreo doi ani de zile? Sunt niște pericole pe care trebuia să le evităm și să nu punem cetățenii în fața acestor primejdii”. Fost judecator, avocatul Ene are vaste cunostinte si experienta juridica, fapt care ar ridica doar problema timpului pierdut cu procesele, insa pentru oamenii de rand nu exista vreo certitudine ca ar putea castiga aceste procese, plus ca vor fi nevoiti sa cheltuie multi bani pe avocati.

Municipalitatea onesteana, instrument de constrangere al Romprest asupra cetatenilor

Onestenii nu vor putea scapa usor de obligatia de a plati la Servsal, situatie in care mai la indemana ar fi sa scape de obligatia de a plati catre operatorul nou venit, Romprest, cu care cetatenii nu au nici un contract incheiat. In lipsa unui contract, Romprest nu poate obliga nici un onestean sa plateasca. Pe cetateni incearca sa-i oblige Primaria Onesti, prin hotararile aprobate la ultimele doua sedinte de consiliu, cea de la sfarsitul lunii decembrie si cea desfasurata zilele trecute, hotarari initiate de primarul Alexandru Cristea (UNPR) si aprobate prin votul consilierilor majoritari (de la PSD si UNPR), in timp de alesii liberali nu au fost de acord cu aceste proiecte. Insa respectivele hotarari pot fi atacate in contencios administrativ de catre orice locuitor al Onestiului.

Foto: Exclusiv TV

Foto: Exclusiv TV

De fapt, plangeri de acest gen au si fost initiate, impotriva a doua dintre hotararile de consiliu. Astfel, Servsal a inaintat doua plangeri prealabile catre Consiliul Local Onesti, care au fost dezbatute la sedinta de zilele trecute. Ambele plangeri au fost respinse, cu 12 voturi pentru respingere (PSD si UNPR) si 5 abtineri (PNL), insa este vorba doar de plangeri prealabile, urmand ca plangerile propriu-zise sa fie inaintate instantei de judecata.

Tambalaul pubelelor

Cornel Fantana, administrator unic al Servsal (Foto: Exclusiv TV)

Cornel Fantana, administrator unic al Servsal (Foto: Exclusiv TV)

Administratorul unic de la Servsal, Cornel Fantana, a precizat ca a mai deschis inca doua procese, impotriva licitatiei organizate de ADIS, dintre care unul are termen pe 2 februarie, iar procese similare pot deschide toti cei 345 de actionari ai firmei. „Se vor deschide 345 de procese, pentru ca suntem 345 de persoane acționari la Servsal”, a precizat Fantana, care a mai aratat ca firma condusa de el isi va continua activitatea si dupa aparitia noului operator, Romprest. Asa se face ca, acum, in Onesti exista cate doua randuri de tarcuri si pubele, atat ale Servsal, cat si ale Romprest, iar oamenii nu stiu in care dintre containere sa-si puna gunoiul. Primarul uneperist Alexandru Cristea incearca sa-i constranga pe onesteni sa-si puna gunoiul in pubelele Romprest, si nu in cele de la Servsal. „Vă informăm că începând de la data de 11 ianuarie 2016, locuitorii municipiului Onești vor depozita gunoiul în noile pubele”, a spus Cristea, fara sa precizeze cum anume ii va obliga pe onesteni sa puna gunoiul in containerele celor de la Romprest, si nu in cele de la Servsal.

Sunt incalcate si drepturile asociatiilor de proprietari

In instantele de judecata mai pot fi introduse actiuni si din partea asociatiilor de  proprietari, care sustin ca legea le da dreptul sa incheie contracte de salubritate cu operatorii alesi de ele, fara ca administratia locala sa le poata impune un alt operator, fiind invocate mai multe articole din Legea numarul 230/2007. „Introducerea unei noi taxe de salubrizare este o ingerință în desfășurarea activității asociației de proprietari, stabilită de legea nr.230/2007 – a precizat Adrian Galben, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 17 din Onesti. Este dreptul și obligația asociațiilor de proprietari să încheie contracte cu operatorii prestatori de servicii comunitare, adică serviciul de apă și canalizare și serviciul de salubrizare”. Galben a daugat ca „art.28, alin.1 și 3, si art.30, lit. g), din Legea nr.230/2007 stabilesc clar dreptul pe care dumneavoastră vreți acum să ni-l anulați, prin stabilirea în mod unilateral și arbitrar a acestei taxe de salubrizare”. 
Adrian Galben considera ca impunerea de catre primarie a unui nou operator si a unei noi taxe reprezinta o incalcare a legii. „Această activitate de colectare a deșeurilor este reglementată de ANRSC, care a pus la dispoziția prestatorului un contract-cadru, care apoi se negociază între prestator și beneficiari – a susinut Galben. Noi suntem beneficiarii de servicii, noi producem aceste deșeuri, nu primăria. Este necesar să respectăm legea, să nu facem lege peste lege. Peste 70% din membrii asociațiilor sunt împotriva acestei taxe. Consider că este dreptul nostru să ne desfășurăm activitatea, iar dacă dumneavoastră nu vreți să respectați cetățeanul care v-a ales, lăsați-ne pe noi, ca președinți de asociații, să ne desfășurăm activitatea conform legislației românești. Dacă doriți să vă încadrați în normalitate și legalitate, n-aveți decât să solicitați modificarea legii nr.230, care ne stabilește, nouă, clar drepturile, iar primăria, conform tot acestei legi, nu are decât dreptul de îndrumare și control, îndrumare pe care n-o faceți, iar controlul pe îl faceți cum vreți dumneavoastră”.

Florin TANASE

Urmariti si celelalte episoade din epopeea gunoiului, partile IIIIIIV si VI.

Gunoiul onestenilor pute a coruptie, abuzuri, minciuni, spirit de haita, incompetenta si indolenta. Partea a V-a: Napasta salubritatii aduce si taxe in plus pentru onesteni

La Onesti, ca la nimeni: doi operatori de salubritate, unul fara licenta, iar altul implicat in criminalitatea organizata, taxe mari, cerute din doua parti, pentru servicii de proasta calitate, sute de procese care ar putea fi deschise prin tribunale si un intreg balamuc.

GunoaieFata de situatia existenta pana acum, onestenii sunt supusi, incepand de anul acesta, la taxe si mai multe, si mai mari, toate legate de salubritate. Asta pentru ca, odata cu construirea noului complex de prelucrare a deseurilor, amplasat in zona industriala, s-au adaugat noi elemente de cost pentru salubritate. Conform directorului executiv de la ADIS,  Bogdan Seto, “sunt incluse următoarele operațiuni: precolectare, colectare, transport deșeuri, apoi sortare, compostare, tratare, transfer și depozitare finală”.

„Ne-ati mintit!”

Lucrurile nu sunt deloc in regula, in privinta taxelor pentru salubritate, intrucat unul dintre motivele pentru care consilieri locali din Onesti au fost convinsi sa aprobe intrarea in ADIS a fost faptul ca cetatenii vor avea foloase de pe urma investitiilor facute. Fostul primar Emil Lemnaru le-a spus onestenilor, in urma cu peste 10 ani de zile, ca, prin construirea statiilor de sortare, compostare, tratare si transfer, municipiul Onesti va avea de castigat din vanzarea acelor componente revalorificabile, rezultate in urma procesului de sortare. Statiile s-au facut, dar onestenii nu doar ca nu vor avea nimic de castigat din revalorificare, ci mai si platesc taxe pentru sortare, compostare, tratare si transfer. Asta pentru ca nu Onestiul exploateaza acele statii, ci Bacaul. „Ne-ati mintit!”, a fost concluzia cetatenilor, exprimata de Ion Rusu, presedintele organizației „Autoritate, Lege și Ordine” din Onesti. Ce folos ca s-a facut statie de sortare in Onesti, daca onestenii platesc „taxa pentru sortare”? Ce folos ca s-a facut statie de compostare in Onesti, daca onestenii platesc „taxa pentru compostare”? Ce folos ca s-a facut statie de tratare si transfer in Onesti, daca onestenii platesc „taxa pentru tratare si transfer”?. Dar, daca Onestiul iese din ADIS, onestenii vor fi cei care vor fi obligati sa returneze, din banii lor, contravaloarea investitiilor facute in statiile de sortare, compostare, tratare si transfer. Deci Bacaul incaseaza de la onesteni taxe de sortare, compostare, tratare si transfer, bani care ajung la noul operator de salubritate, Romprest, dar tot onestenii vor fi cei care vor plati banii pentru construirea statiilor, in caz ca vor sa iasa din acest sistem. Asta in conditiile in care municipiul Bacau (plus alte 22 de comune din jur) nici nu a incheiat contract cu Romprest. Numai Onestiul si restul comunelor din judet au semnat contract cu noul operator, in timp ce orase precum Moinestiul sau Darmanestiul, dar si unele comune, refuza in continuare sa semneze contractul.

Taxe peste taxe

Nu doar cetatenii au fost impovarati cu taxe noi si mari, ci si agentii economici, care plateau deja controversata „taxa de salubritate”, pentru praful de pe strazi si trotuare, la care se adauga acum si taxa catre Romprest, in conditiile in care ei au deja contracte legale si cu Servsal, deci platesc si acolo. La sedinta de consiliu de luna trecuta s-a dezbatut o hotarare referitoare la „aprobarea modelului de Contract de prestari servicii de salubrizare intre Compania Romprest Service si agentii economici si institutiile publice”, hotarare votata de alesii de la PSD si UNPR, nu si de cei de la PNL. Cu doar 5 reprezentanti in Consiliul local, liberalii nu au reusit sa impiedice aprobarea hotararii privind impunerea noilor taxe de salubritate. Agentii economici sunt extrem de nemultumiti de noile taxe si amenita ca vor aduce gunoiul la ghiseele Primariei Onesti. „Contractul cu Servsal, pe durata nedeterminata, cine sa-l rezilieze si de ce, in favoarea unei societati cu preturi mai mari? – a sublinat unul dintre patronii firmelor din Onesti. Daca Primaria isi doreste un alt furnizor de servicii, sa gaseasca unul care aduce avantaje populatiei, nu unul care jecmaneste si mai mult. De ce Primaria Onesti ma obliga pe mine, societate comerciala, sa-mi reziliez contractul cu Servsal si sa inchei un nou contract cu Romprest, sub amenintarea ca nu-mi da autorizatie de functionare? Politica o fi buna la ceva, dar nu bulversati activitatile de baza, deoarece gunoiul nu este de dorit sa se imputeasca in birourile Primariei. Luati in calcul situatia creata in luna ianuarie cu agentii comerciali si retrageti-va functionarii politici de la ghisee, sa nu se trezeasca cu gunoiul pe birou. Rabdarea este un articol de lux in relatiile cu Primaria Onesti”. In plus fata de toate aceste taxe noi pentru gunoi, Municipiul Onesti mai plateste si o cotizatie la ADIS, tot pentru salubritate si tot din banii onestenilor. La ultima sedinta de consiliu, desfasurata zilele trecute, s-a aprobat o cotizatie de 300 milioane de lei vechi, din partea Onestiului catre ADIS.

Clauze abuzive in contracte

Avocata Elena Pascu Apavaloaie, consilier PNL

Avocata Elena Pascu Apavaloaie, consilier PNL (foto: Exclusiv TV)

Pe langa faptul ca onestenii platesc mult (9,25 lei pe luna, de persoana, comparativ cu 3,76 lei, cat platesc cei din alte localitati), au fost depistate si clauze abuzive in documentele ADIS. Avocata Elena Pascu (PNL) a mentionat ca in contractul dintre Romprest si agentii economici din Onesti, la articolele 7 si 8 sunt prevazute penalitati pentru intarzierea la plata din partea utilizatorilor, „însă nu este trecută nicio sancţiune pentru neîndeplinirea atribuţiilor de către operator”. Pentru Romprest au fost prevazute mai mult drepturi, decat obligatii, iar pentru onesteni au fost inserate mai mult obligatii, decat drepturi. Onestenii sunt sanctionati, daca nu platesc, dar firma Romprest nu este sanctionata, daca nu-si face treaba si nu duce gunoiul. 
Contractul cu Romprest, despre care Elena Pascu a spus ca sunt doar “cateva fituici”, include si alte clauze exagerate, cum ar fi cele privind preturile containerelor de la Romprest, care au fost puse tot in carca onestenilor. “Avem nişte preţuri uriaşe la pubele, la europubele, la saci… – a atras atentia avocata Elena Pascu. Un sac de 120L este 1,20 lei. Sunt nişte tarife, din punctul meu de vedere, extraordinar de mari. În condiţiile în care se prestează un astfel de serviciu, cred că se putea asigura de către firma aceste europubele, în mod gratuit. Nu era normal să se perceapă pe un container de 1100 L o sumă de 1350 lei. Sunt foarte mari preţurile. Nu cred că sunt adaptate la posibilităţile de plată ale oneştenilor şi ale românilor, în general. Preţurile sunt foarte mari. Se plăteşte chiria pentru recipientele de colectare, pentru că, dacă nu le cumperi, plăteşti chirie.Mai este un lucru care mie nu mi se pare în regulă. Atâta vreme cât încasaţi plata pentru un serviciu, şi o încasaţi regional, şi vorbim de sume foarte mari de bani, măcar pentru aceste europubele să nu percepeţi costuri inutile”.

„Revolta Pubelelor”. Nemultumirile oamenilor, tratate cu grosolanie de reprezentantii puterii


Reactii si mai vehemente a avut presedintele organizației „Autoritate, Lege și Ordine” din Onesti, Ion Rusu. „Voi fi un apărător al tuturor locuitorilor municipiului Oneşti – a avertizat Rusu. Atenţie: de mâine îi organizez să vă aducă înapoi europubele. Ne-aţi minţit. Nu se poate să vă bateţi joc de noi! Ne consideraţi slugi!? Nu se poate aşa ceva! Eu nu am nevoie de acele europubele!”. Un raspuns extrem de grosolan si abuziv a venit din partea secretarului Daniel Spanu. “Este şedinţa consiliului local acum, cine v-a invitat pe dumneavoastră!?”, s-a rastit Spanu, dovedind iarasi, pentru a nu stim cata oara, ca nu cunoaste legea, care prevede ca cetatenii au dreptul sa participe la sedintele de consiliu, ba chiar sa-si exprime si punctele de vedere, fara a fi necesar sa primeasca vreo invitatie sau vreo aprobare din partea secretarului sau a altui sef din primarie, iar pentru astfel de iesiri, intr-o tara civilizata secretarul ar fi fost de mult timp demis din functie.

Tarcurile Romprest, facute cu oamenii primariei

Interesul exagerat pe care sefii din primaria Onesti il manifesta fata de Romprest a fost evidentiat si in privinta amenajarii tarcurilor pentru amplasarea pubelelor si containerelor. Cele vechi au fost amenajate pe cheltuiala Servsal, dar cele noi nu au fost facute de Romprest, ci de Primaria Onesti, adica tot pe cheltuiala onestenilor, dupa cum a evidentiat Cornel Fantana, administratorul unic de la Servsal. “Acele rampe sunt făcute de mine, nu cum ați făcut, domnule primar, pentru ADIS, cu toți oamenii de la primărie”, i-a reprosat Fantana lui Alexandru Cristea.

Cornel Fantana, administrator unic la Servsal

Cornel Fantana, administrator unic la Servsal (Foto: Exclusiv TV)

Pubele carate pe timp de noapte

Firma Romprest a fost criticata si pentru modul in care a facut amplasarea pubelelor si containerelor. „Ați adus europubele noaptea, în TCR, la mama mea, cu o hârtie scrisă de nu o poți citi, nici nu vezi literele, aveți 50 de europubele întoarse înapoi de oamenii din cartierul 6 Martie – a aratat Cornel Fantana. Scrie să plătim dacă se deteriorează sau se fură, dar nici nu știți cum face omul cu gunoiul: il scoate dimineața în europubela dvs. și pleacă la câmp, la muncă, iar pe stradă vine o căruță și îi ia europubela pe care vreți dvs. să o plătească la prețul pieței. Păi noi am făcut vreodată așa ceva? Avem sistem cu mașini noi, dvs. aveți mașini noi euro 6?”.

Cand stapanul nu-i acasa, se trezeste cu gunoiul din nou in casa

De critici nu a scapat nici Servsal, operator care nu mai are nici licenta de la ANRSC, autoritatea nationala in domeniul salubritatii. „Am să ating și problema Servsal-ului, care trece în viteză pe strada unde locuiesc eu, ia sacul, îl răstoarnă și îl duce cu 20 de metri mai încolo, lăsându-l pe stradă, în loc să-l arunce peste gard, dacă eu nu sunt acasă”, a spus Ion Rusu, presedintele organizației „Autoritate, Lege și Ordine” din Onesti.

Florin TANASE

Urmariti si celelalte episoade din epopeea gunoiului, partile IIIIIIIV si VI.

UPDATE: In cadrul unei conferinte de presa desfasurate vineri, 29 ianuarie, copresedintele PNL Onesti Constantin Lazar si consilieri liberali Elena Pascu Apavaloaie si Ciprian Zarzu au precizat ca au cautat solutii legale pentru diminuarea taxelor de salubritate, sens in care au initiat deja un proiect de hotarare. Este vorba doar de subventionarea taxelor de salubritate pentru unitatile de invatamant, in timp ce taxa pentru cetateni, de 9,25 lei, nu poate fi scazuta legal decat cu o componenta pentru colectarea selectiva a gunoiului, intrucat aceasta nu se face, in acest moment, cand deseurile tot la gramada sunt colectate. Tot zilele trecute, Dragos Benea, presedinte al Consiliului Judetean Bacau, impreuna cu reprezentantii Romprest si primarul uneperist Alexandru Cristea, a inaugurat cu mare fast noul serviciu de salubritate din Onesti si a facut promisiuni electorale pentru apa onestenilor. Despre cele doua evenimente, vom relata pe larg, in articolele viitoare.

Presa Onestilor

Gunoiul onestenilor pute a coruptie, abuzuri, minciuni, spirit de haita, incompetenta si indolenta. Partea a VI-a: Fumigenele si ipocrizia lui Neghina, care e „pe invers”

La Onesti, ca la nimeni: doi operatori de salubritate, unul fara licenta, iar altul implicat in criminalitatea organizata, taxe mari, cerute din doua parti, pentru servicii de proasta calitate, sute de procese care ar putea fi deschise prin tribunale si un intreg balamuc.

GunoaieIn tot acest balamuc al gunoiului, a iesit “pe piata” si fostul primar, Laurentiu Neghina, un infractor condamnat pentru fapte de coruptie, care a inceput sa faca valuri mari si multe pe tema salubritatii, atat pe Internet, cat si in presa aservita, adica aproape toata presa din Onesti, cu cateva mici exceptii. Conform zicalei  “Hotul striga hotii”, infractorul Neghina se agita la greu si acuza pe toata lumea, ba chiar si pe marionetele lui din primarie, ajungand sa faca si petitii, dar sa si ceara demisia consilierilor locali, inclusiv a celor adusi chiar de el, prin pactul pe care l-a facut cu Hrebenciuc, uitand ca tocmai el a semnat documentele prin care au fost aprobate si preturile la gunoi, si operatorul nou, Romprest.

Acum, cand e doar un infractor, vrea sa schimbe ce a aprobat cand era primar

Acum, cand e doar un infractor, vrea sa schimbe ce a aprobat cand era primar

Fostul primar Neghina, la fel ca si fostul primar Lemnaru, la fel ca si actualul primar Cristea, a avut un  reprezentant la ADIS, care a fost imputernicit sa voteze inclusiv tarifele pentru salubritate. Neghina n-a avut nicio reactie de opozitie in ADIS, atunci cand putea sa o faca, ba chiar era de datoria lui sa o faca, spre binele onestenilor, dar are acum reactii de opozitie, cand el are doar calitatea de cetatean, ba chiar unul condamnat pentru coruptie. “Mi se pare nedrept”, a apreciat avocatul Gheorghe Ene, facand referire la atacurile lui Neghina impotriva Consiliului local, dar fara a-l nominaliza pe acesta.

“A semnat contractele cu ADIS, iar acum e impotriva”

Desi avocatul Ene considera ca motivele pentru care Neghina a cerut demisia consilierilor sunt nedemne de a fi discutate, atacurile infractorului, care sunt doar fumigene electorale, pot avea priza la cetatenii cu o capacitate redusa de intelegere si discernamant. Chiar si avocatul Vasile Buzdugan, miluit de Neghina cu doua functii importante, cea de presedinte al Consiliului de Administratie de la spital (pentru el) si cea de arhitect-sef al orasului (pentru fiul sau), a avut o interventie hilara la ultima sedinta, avand pretentia ca alesii locali sa dezbata “contestatia” lui Neghina, ca si cum infractorul ar fi in continuare primar si sef al sau. 

“Contestatia” de care vorbea avocatul capatuit de Neghina este, de fapt, o simpla petitie postata pe Net, care denota o ipocrizie iesita din comun. “Fostul primar e taman pe invers cu ce a hotarat cu cativa ani in urma: a semnat contractele cu ADIS, iar acum e impotriva”, a constatat Ciprian Zarzu, consilier PNL, care a apreciat ca “pare ireal” ceea ce se intampla.

Neghina induce oamenii in eroare

Si mai vehementa a fost avocata Elena Pascu Apavaloaie (PNL), care i-a solicitat primarului Alexandru Cristea sa intervina si sa infirme acuzatiile lui Neghina. “E o petitie populista, iar oamenii sunt indusi in eroare – i-a spus avocata Pascu lui Cristea. Are iz electoral, dar fostul primar e presedintele partidului dumneavoastra, UNPR, si trebuie sa luati atitudine”. 
Epopeea gunoiului din Onesti, care pute a coruptie, minciuni, incompetenta, abuzuri, spirit de haita si indolenta, este abia la inceput, iar onestenii vor avea necazuri mari, multa vreme de acum incolo. Presa Onestilor va informa cititorii sai despre evolutia acestui fenomen, unic in Romania, si va pune la dispozitia cetatenilor analize complexe pe aceasta tema, asa cum este si acest miniserial despre gunoaiele Onestiului.

 

Înapoi

Contact

Liviu Ioan Popa

0745550505

© 2016 Toate drepturile rezervate !

Creați un site gratuitWebnode