La Onesti, ca la nimeni: doi operatori de salubritate, unul fara licenta, iar altul implicat in criminalitatea organizata, taxe mari, cerute din doua parti, pentru servicii de proasta calitate, sute de procese care ar putea fi deschise prin tribunale si un intreg balamuc.
Aparitia unui nou operator de salubritate in Onesti a produs haos general si o mare “bulibaseala” in oras, dupa cum s-au exprimat mai multi consilieri locali. Ca si in problema apei, nenumarate discutii aprinse s-au purtat pe tema gunoiului, iar cei implicati au aruncat vina unii pe altii, desi vinovati sunt cu totii, si Primaria Onesti, si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate (ADIS) Bacau, si operatorul vechi, SC Servasal SA Onesti, si operatorul nou, SC Compania Romprest Service SA Bucuresti, ba chiar si consilierii locali ai partidelor de la putere (PSD si UNPR). Cu totii au invocat articole de legi, acte si alte documente acoperitoare, insa acest lucru nu-i ajuta cu nimic pe cetatenii din Onesti, care sunt pusi sa plateasca o gramada de taxe legate de salubritate, dar beneficiaza de servicii de proasta calitate, la pretul cel mai mare din tara. Exista chiar si riscul ca onestenii sa plateasca la ambii operatori, atat la Servsal, cu care asociatiile de proprietari au incheiat contracte, de ani de zile, cat si la Romprest, cu care Municipiul Onesti, in numele cetatenilor, a incheiat un contract prin intermediul ADIS. Acest lucru a fost subliniat si de avocata Elena Pascu Apavaloaie, consilier local din partea PNL, in plenul Consiliului Local Onesti.
“Cred că interesul tuturor este ca cetățeanul să nu plătească de două ori același serviciu, ca cetățeanul să plătească fără a sta la cozi și fără a se deplasa kilometri si ca cetățeanul să fie informat în mod corect și la timp, ceea ce se cheamă transparență – a spus avocata Pascu. Cetățeanul trebuie să beneficieze de servicii de calitate și de un preț rezonabil. Acest din urmă lucru ne interesează pe fiecare dintre noi”.
Cum ii (ne)informeaza primaria pe cetateni
Elena Pascu a mai aratat ca factorii de raspundere trebuie sa gaseasca solutii pentru oameni, nu sa se justifice. „Unitatea administrativ-teritorială și consilierii locali au obligația ca astăzi să facă absolut tot ceea ce le stă în putință pentru a evita situația de nedorit ca cetățenii acestui oraș, și noi, implicit, să plătim prețuri care nu sunt legale”, a subliniat avocata. „S-a ajuns la această situație pentru că nu a existat o comunicare mai bună din partea primăriei, cu cetățenii municipiului Onești – a adaugat Elena Pascu. Acesta era un lucru pe care trebuia să-l aduceți la cunoștința cetățenilor din timp și cât se poate de des, ca oamenii sa înțeleagă, eventual să organizați întâlniri cu asociațiile de proprietari, pentru că președinții asociațiilor de proprietari sunt intermediarii dumneavoastră in relatia cu proprietarii de apartamente”.
Sefii din primarie au timp doar pentru „scrisorele politice”, raliuri si spectacole
Un alt consilier liberal a sustinut ca „problema a devenit spinoasa pentru ca administratia locala nu si-a facut treaba”, in sensul ca nu a informat in mod corect cetatenii, legat de aparitia unui nou operator de salubritate, mai ales ca semnarea contractului a avut loc inca din iunie 2014. Primarul interimar Alexandru Cristea si secretarul Daniel Spanu au oferit explicatii puerile, ba ca nu se stia daca noul operator isi va asuma contractul, ba ca trebuia se se aprobe mai intai tarifele, insa cetatenii puteau fi informati despre toate aceste aspecte inca din luna iunie. In loc de astfel de informari, onestenii au primit in cutiile postale „scrisorele politice” de la sefii din primarie si de la reprezentantii puterii locale. „Ati cheltuit bani pe scrisorele politice”, le-a reprosat un ales local.
Copresedintele PNL Onesti, Constantin Lazar, a subliniat si el ca, “între două spectacole și un raliu”, se putea organiza si o intalnire cu cetatenii orasului, pe tema salubritatii. “La câte dezbateri publice organizate de Primărie ați participat, în ultimii 7 ani, pe această temă?”, a intrebat Lazar. “Câți dintre oneșteni au știut ce li se pregătește pentru 11 ianuarie 2016?”, a continuat liderul PNL. “Am participat înainte de Crăciun la o întâlnire a asociațiilor de proprietari, la care conducerea Primăriei a decis să… nu vină; a fost trimis un consilier al primarului – a amintit Constantin Lazar. Ce să spună omul? Pentru că nu el decide. A fost un dialog, după care fiecare a plecat așa cum a venit”. Copresedintele PNL a aratat ca i se pare de neinteles faptul ca administratia Onestiului nu a informat cetatenii intr-o astfel de problema importanta pentru vietile lor de zi cu zi. “Ce le-a lipsit primarilor care au condus și conduc Oneștiul, ca să informeze oamenii? Timp? Chef? Voință?”, se intreaba Lazar. “Dezbaterile publice pe această temă ar fi trebuit organizate în fiecare trimestru, dar nu s-au făcut deloc”, a mai spus Constantin Lazar. Liderul liberalilor onesteni a constatat, cu tristete, ca “pentru spectacole și festivaluri a fost timp, au fost anunțate și promovate inclusiv pe siteul Primăriei, dar pentru a informa oamenii cu privire la taxa specială de salubritate nu a fost timp”.
“Nu am stiut nimic”, spun cetatenii
Foarte relevant din acest punct de vedere este si scurtul dialog care urmeaza, purtat intre primarul Alexandru Cristea si avocatii de la PNL, Elena Pascu si Gheorghe Ene, in plenul Consiliului local, la sfarsitul lui decembrie, care dovedeste ca primarul a informat populatia cu o intarziere de 6 luni de zile (!). Cristea: “Am transmis o comunicare oficială către cetățenii municipiului Onești”. Pascu: „Când ați trimis-o?”. Cristea: „Astazi”. Ene: „Aaa, mulțumim frumos!”.
Presedintii asociatiilor de proprietari prezenti la ultima sedinta de consiliu local din luna decembrie au confirmat si ei faptul ca nu au fost informati in mod corespunzator. “Noi nu am știut nimic – a precizat Ghita Racu, președinte al asociației de proprietari nr.3, dar si președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din Onești. Noi nu am fost pregătiți pentru noua situație creată, si trebuia să fim pregătiți, pentru că avem contracte economice incheiate între asociațiile de proprietari si societatea de salubrizare Servsal Onești, pe durată nedeterminată”.
Ghita Racu i-a reprosat acest lucru si sefului de la ADIS, Bogdan Seto, director executiv, care a fost prezent la sedinta de consiliu din decembrie, dar nu si la intalnirea cu presedintii de asociatii. „Aș vrea să întreb pe domnul de la ADIS de ce pe data de 25 noiembrie, când ne-am întâlnit 79 de asociații, n-ați venit atunci să explicați tuturor președinților de asociații din municipiul Onești ce ne așteaptă?”, a intrebat Racu.
Directorul de la ADIS nu explica, dar ameninta
Chiar si in cadrul sedintei de consiliu, seful de la ADIS a refuzat sa raspunda la intrebarile presedintilor de asociatii, motivand ca el este invitatul primarului, nu al oamenilor, si i-a repezit pe presedinti, ba chiar i-a amenintat cu procesele, fapt sanctionat de presedintele Comisiei juridice din cadrul Consiliului Local Onesti, avocatul Gheorghe Ene (PNL).
„Poziția pe care a avut-o reprezentantul ADIS mi s-a părut una conflictuală, o poziție de superioritate, și nu ajută deloc cetățenii municipiului Onești să înțeleagă ce este ADIS, ce vrea și de ce trebuie să încheie contracte cu societatea Romprest, de ce trebuie ca ei să plătească o dată la trimestru, de ce trebuie ca primăria să plătească în avans această societate – a spus avocatul Ene. Sunt multe lucruri care trebuiau explicate și aceasta este vina primăriei, pentru că nu a avut curajul să iasă în fața cetățenilor”.
Firma lui Walter vrea doar bani, cat mai multi
Presedintele Comisiei juridice a criticat in mod ferm si lipsa de implicare din partea Primariei Onesti. „Este posibil ca, la întâlnirea cu președinții asociațiilor de proprietari, să nu fie un reprezentant al conducerii primăriei și să trimiți purtătorul de cuvânt?”, a intrebat Ene, care a afirmat ca vinovati sunt si cei de la ADIS, dar si noul operator, Romprest, care a castigat licitatia organizata de ADIS.
„Primii vinovați de această bulibășeală sunt cei din conducerea primăriei, al doilea vinovat e ADIS-ul, pentru că nu poți să ameninți populația cu procese – a sustinut avocatul Gheorghe Ene. Cei care au venit din partea asociațiilor de proprietari reprezintă și ei pe cineva în spate, deci reprezentantul ADIS-ului trebuia să le vorbească pe limba lor și măcar să le răspundă la întrebările adresate. Ei nu au venit aici sa pună întrebări de capul lor, că nu aveau ce face astăzi! La rândul lor, sunt întrebați de cei care fac parte din asociațiile de proprietari. Apoi, Romprestul trebuia să pună niște afișe, să-și facă o publicitate, să spună cine sunt, că nu au nicio treabă cu acționarul numit Walter. Acuma, hop, la sfârșitul lui decembrie spunem cetățenilor că până pe 11 ianuarie obligatoriu trebuie reziliate contractele cu Servsal, pentru că se va plăti la primărie pentru Romprest”.
Florin TANASE
Urmariti si celelalte episoade din epopeea gunoiului, partile II, III, IV, V si VI.