Fostul primar Laurențiu Neghină, demersuri „împotriva unui mecanism al Uniunii Europene și Guvernului României”. Chiar și așa, Dragoș Benea nu exclude susținerea lui pentru un nou mandat

02.02.2016 17:03

Fostul primar Laurențiu Neghină, condamnat pentru fapte de corupție, și actualul primar interimar al Oneștiului, ales în funcție cu sprijinul lui Neghină, stabilesc un

precedent periculos pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate, prin solicitarea reducerii taxei de salubritate. Dragoș Benea, președintele CJ, susține că se dezice de acest tip de demers, dar subliniază: „Cu scăderea nu e nimeni împotrivă (...).” Răspunsul contradictoriu, permisiv și interpretabil al președintelui Benea, cel care a condus ADIS pe toată durata implementării proiectului Sistem integrat de management al deșeurilor solide, deschide o portiță pe care ar putea-o exploata de mâine toate Primăriile membre în Asociație.

 

De ce să se reducă taxa de salubritate doar în Onești? Și în Moinești se face campanie electorală, și înDărmănești, Buhuși, și în toate unitățile administrativ teritoriale care fac parte din ADIS.

 

Demersurile inițiate de fostul primar Laurențiu Neghină și susținute de Alexandru Cristea, actualul primar interimar al Oneștiului, aruncă în haos proiectul implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru SalubritateNeghină adună semnături pentru reducerea taxei de salubritate de la 9,25 lei/persoană/lună la 3,76 lei/persoană/lună, iar diferența, datorată companiei Romprest, să fie plătită din bugetul localCu alte cuvinte, oneștenii nu ar plăti direct și integral taxa de salubritate la casierie, ci ar plăti-o prin taxele și impozitele locale, pe care le vor achita oricum și care au fost mărite de majoritatea politică PSD-UNPR la plafonul maxim admis de Codul Fiscal. Pe românește, nu plătesc din buzunarul drept, dar o fac din buzunarul stâng. Demersurile lui Laurențiu Neghină sunt cu atât mai absurde cu cât a semnat toate documentele de pe traseu, pe care trebuia să le semneze în calitate de primar.

 

Spre exemplu, diferența dintre cuantumul taxei plătite de populație și taxa de 9,25 lei datorată Romprest va fi achitată de agenții economici care plătesc taxa pe clădiri nerezidențiale de douăzeci de ori mai mare decât în 2015. De asemenea, fondurile pentru achitarea diferenței vor găuri bugetul de investiții, și așa firav.

 

O întrebare apare în acest context: are dreptul un condamnat pentru fapte de corupție, căruia i-au fost interzise drepturile de a vota și de a fi votat, să propună inițiative legislative locale? Sau să se comporte ca un primar în funcție, organizând ședințe / întâlniri în sediul Primăriei Onești cu șefii de servicii?

 

„Eu ce pot să vă spun e că domnul Neghină într-adevăr colectează informații în ceea ce privește partea de legalitate a demersului dumnealui și avem obligația ca municipalitate față de oricare cetățean al municipiului să acordăm sprijinul solicitat,” descrie Cristea ajutorul dat șefului său de partid (UNPR). „Eu nu știu să fi organizat domnul Neghină vreo ședință în Primărie.”

 

Subliniem faptul că, în repetate rânduri, conducerea ADIS a declarat pentru bacauinfo.ro că Moineștiultrebuie să aprobe taxa de 9,25 lei/persoană/lună și să renunțe la taxa locală (7,5 lei/persoană/lună pentru locuitorii de la bloc și 6 lei/persoană/lună cei de la casă), altfel riscă excluderea din Asociație și plata unor despăgubiri financiare către Consiliul Județean și Romprest.

 

De altfel, alte trei unități administrativ teritoriale nu respectă condițiile impuse de ADIS. E vorba deSănduleniBerzunți și Dărmănești, care riscă să fie excluse, cu consecințe care i-ar aduce la sapă de lemn pe localnici.

 

Răspunsurile date de Dragoș Benea, președintele CJ și fost președinte al ADIS, sunt contradictorii și oferă loc de manevră unor demersuri precum cele inițiate de fostul primar condamnat pentru fapte de corupție Laurențiu Neghină.

 

În primă fază, Benea a făcut o precizare, completându-l pe Alexandru Cristea, primarul interimar.

 

Alexandru Cristea: „Eu privesc demersurile domnului Neghină ca un demers de scădere a unei taxe atâta timp cât această scădere nu aduce o influență negativă în ceea ce privește sustenabilitatea proiectului Consiliului Județean, al ADIS, și atât timp cât este fundamentat economic și legal, cred că nimeni nu ar avea nimic împotrivă pentru scăderea unei taxe.”

 

Dragoș Benea:  „Cu scăderea nu e nimeni împotrivă, dar cu sustenabilitatea e de discutat foarte mult.”

 

În fața unui astfel de răspuns, de ce moineștenii, berzunțenii, dărmăneștenii sau oricare alt locuitor de pe raza de operare a Romprest, nu ar avea dreptul să solicite o scădere a taxei, să exploateze un astfel de precedent?

 

Al doilea răspuns al președintelui Benea„Deocamdată nu putem vorbi despre o hotărâre trecută prin Consiliul Local. E o inițiativă de care eu mă despart. Dacă prinde contur, el este îndreptat împotriva unui mecanism instituțional construit de Uniunea Europeană, Guvernul României, ADIS și CJ. Ce vreți mai mult de atât? Dacă apare ceva, v-am spus care e poziția mea. E un atac la ceea ce s-a angajat Consiliul Local în 2010, în 2013, ce au gândit U.E., Guvernul României, ADIS și CJ. Nu cred că e o portiță, e o....”

 

Totuși, un răspuns diferit față de primul, la întrebarea reporterului bacauinfo.ro.

 

În contextul atacurilor lui Neghină „împotriva mecanismului instituțional construit de U.E., Guvernul României, ADIS și CJ”Dragoș Benea, președintele CJ și PSD Bacău, a fost întrebat debacauinfo.rodacă va mai susține politic o eventuală candidatură a lui Laurențiu Neghină, cunoscute fiind relațiile foarte bune dintre primarul condamnat și PSD. Benea nu a negat, adoptând o poziție de expectativă.

 

Să vedem candidaturile aprobate de Biroul Electoral Județean la toată lumea și atunci vedem pe cine susținem și pe cine nu susținem,” Dragoș Benea.Laurențiu Neghină și urmașul său, Alexandru Cristea

Înapoi

Contact

Liviu Ioan Popa

0745550505

© 2016 Toate drepturile rezervate !

Creați un site gratuitWebnode