ALTE EVENIMENTE Afacerea „Duduia”: Ceaușescu îl acuza pe Regele Mihai că a sustras 42 de tablouri valoroase la plecarea în exil
29.02.2016 12:25
Colecția de pictură constituită de Carol I a intrat în patrimoniul național al României (fosta Colecție a Coroanei) „în baza voinței testamentare a acestuia”.
După două inventare, în anii 1940 și 1947, s-a constat că din această colecție ar fi lipsit 42 de tablouri, dintre care cele mai valoroase: cinci opere semnate de pictorul spaniol El Greco.
Recuperarea acestor tablouri a constituit o problemă prioritară pentru Nicolae Ceaușescu între 1977 și 1984. Ofițerii Securității Statului au plecat de la două premise: tablourile au fost luate de Carol al II-lea sau de fiul acestuia, Mihai I.
Operațiunea a primit în acte numele de „Duduia”, după porecla Elenei Lupescu. După mai multe investigații, s-a ajuns la concluzia că pista Carol al II-lea a fost una falsă. Conform scriitorului Mihai Pelin, care citează documente din arhivele Securități, tablourile ar fi fost scoase din țară de Regele Mihai, în portbagajul mașinii personale cu care se deplasa în Anglia, la nunta Reginei Elisabeta. Se întâmpla în noiembrie 1947, cu o lună înainte de abdicare.
Trei dintre cele 42 de pânze au fost identificate de scriitorul Petru Romoșan în colecții private din Franța, SUA și Italia, deși, potrivit legii, tablourile care aparțin patrimoniului public nu pot fi înstrăinate. Un alt argument invocat de Pelin este un fragment din jurnalul lui Carol al II-lea, tatăl Regelui Mihai, care, în 1948, la scurt timp dupa abdicarea forțată a fiului său, nota: „Duduia a primit o știre de la Ruth Kleiber, care dă o știre foarte importantă, ca tablouri ale Colectiei Regale ar fi depozitate de Zürich. Aceasta ar însemna că Mihăiță le-ar fi scos din țară și, după obiceiul lui, a pus mâna pe ele și tace. Încă un gest puțin elegant care, din partea mea, ar cere o reacțiune”.
Drept urmare, statul român a intentat în 1984 un proces fostului suveran în vederea recuperării celor 42 de tablouri. „A fost angajat un avocat de origine română, Panfil Ripoșanu. Acțiunea evoluase promițător pentru partea română, însă pe neașteptate, din motive nu tocmai clare, autoritățile au renunțat la finalizarea cauzei. Din informațiile noastre reiese că lui Ceaușescu i s-au părut prea scumpe cheltuielile cu recuperare a tablourilor”, a notat Mihai Pelin.