„ANARHIE!” Demersurile lui Laurențiu Neghină ar putea produce Oneștiului o gaură de 36 milioane euro

07.02.2016 18:55

Laurenșiu Neghină, alături de vechiul său aliat, Valerian Vreme

 

Laurențiu Neghină, după ce a fost

condamnat pentru fapte de corupție, împinge Oneștiul în groapă. Tolerat, din interese politice, de președintele CJ Dragoș Benea (PSD), primarul și viceprimarul Oneștiului, dar și sprijinit de unii angajați Primăriei, fostul primar Neghină cere o taxă de 3,36 lei/persoană/lună, dacă nu chiar sub 2 lei/persoană/lună, de la 9,25 lei/persoană/lună, fără a mai lua în calcul subvenția de la bugetul local. Asta după ce în mandatul său oneștenii au plătit 9,3 lei / persoană / lună. „Cred că o inițiativă de genul: vreți să nu se mai plătească rate la bancă, să nu mai plătim deloc taxe și impozite, nu este o hotărâre legală. ASTA E ANARHIE!” declară pentru bacauinfo.ro Bogdan Seto, directorul ADIS, singurul care nu vede problema gunoiului din perspectivă politicianistă. Totul depinde de avizul de legalitate, de girul pe care-l dă sau nu secretarul Primăriei Onești. După ce Lemnaru i-a sărăcit pe oneșteni, Vreme le-a promis deschiderea RAFO, Neghină culege fructele politicilor care au distrus, în ultimii 25 ani, cel mai industrializat oraș din județul Bacău.  

 

Oneștiul este aruncat în haos și anarhie în urma revoltei instigate și alimentate de fostul primar Neghină. Inițiativa cetățenească înaintată de Neghină și tolerată de președintele CJ, de primarul și viceprimarul Oneștiului, vizează atragerea de capital politic chiar cu riscul deraierii unui proiect de peste 36 de milioane euro. Neghină cere reducerea taxei de la 9,25 lei/persoană/lună la 3,36 lei/persoană/lună, ba chiar sub 2 lei/persoană/lună, în condițiile în care, în mandatul său, oneștenii au plătit chiar mai mult – 9,3 lei / lună.

 

„De ce nu a avut nimeni niciun fel de problemă cu plata taxei anterioare de 9,3 lei? Iar astăzi, când începe să funcționeze sistemul integrat, deocamdată pe o primă componentă, brusc se găsesc persoane care să ia atitudine, care să dezinformeze, să manipuleze și să prezinte cifre amețitoare de genul 2 lei, 3 lei. Văd cât de ușor este de indus în Onești un asemenea lucru,” remarcă Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS„Ferească Dumnezeu de momentul în care finanțatorul proiectului va lua decizia de restituire integrală a sumelor. Vorbim de peste 36 de milioane de euro.”

 

De departe cea mai populistă abordare, inițiativa lui Neghină poate intra pe ordinea următoarei ședințe de Consiliu Local și poate fi supusă aprobării indiferent dacă secretarul Primăriei dă aviz de legalitate sau nu, indiferent dacă șefii de servicii întocmesc un raport de specialitate favorabil sau nefavorabil.

 

„Poate intra pe ordinea de zi. E treaba consilierilor locali ce votează,” declară pentru bacauinfo.roDaniel Spânu, secretarul Primăriei Onești. Cu alte cuvinte, inițiatorul poate supune la vot consilierilor și un proiect de hotărâre de CL nelegal. „Dacă nu e în regulă, pot acționa în contencios administrativ, mai e Prefectura. Este o inițiativă cetățenească a domnului Laurențiu Neghină, care s-a discutat din punct de vedere juridic, dar vom da un răspuns la momentul oportun. Inițiativa e pusă pe site-ul Primăriei. Raportul de specialitate dat de compartimentele vizate de obiectul demersului este unul nefavorabil,” mai spune Daniel Spânu.

 

Pasul următor ar fi votul din Consiliul Local, pe care Neghină (reamintim că este condamnat definitiv pentru corupție)  pune presiune prin intermediul unei părți a mass media sau în cadrul întrunirilor cu membrii asociațiilor de proprietari. 

 

„UAT Onești este membru ADIS cu drepturi egale. Decizia aparține Consiliului Local. Avizul de legalitate este atributul secretarului Primăriei. Compartimentele de specialitate au un punct de vedere obiectiv, tehnic. Cred că o inițiativă de genul vreți să nu se mai plătească rate la bancă, să nu mai plătim deloc taxe și impozite, nu este o hotărâre legală. Asta e anarhie!” subliniază exasperat Bogdan Seto, directorul ADIS.

 

Benea, primarul Cristea și vicele Gnatiuc

 

Demersul populist al fostului primar Neghină exploatează sărăcia, lipsa de informare (de care s-a ocupat Primăria Onești) și indiferența oneștenilor, totul pe seama proiectului de 36 de milioane euro, fonduri europene nerambursabile.

 

Poziționarea celor patru personaje: Neghină, Benea, Gnatiuc și Cristea, cel puțin la nivel declarativ, oferă prilejul dezvoltării unui context favorabil revendicărilor de același tip din partea altor unități administrativ teritoriale.

 

Dacă președintele CJ declara într-unul din discursurile sale că și-a îndeplinit rolul în fruntea ADIS, respectiv acela de a implementa proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor”, acum ADIS se dezmembrează piesă cu piesă, oferind ocazia lui Neghină să puncteze în fața oneștenilor sărăciți în mandatele fostului primar Emil Lemnaru.

 

Pare-se că aceștia încă nu au înțeles că un serviciu de salubritate, respectând normele cerute de mediu, de igienă sanitară și publică, nu poate să coste 2 lei sau 3 lei și nici 10 lei. Trebuie să coste atât cât este necesar pentru ca acest serviciu să fie făcut corect, responsabil, respectându-se toate obligațiile de mediu și sanitare, iar locuitorii să nu stea cu gunoiul sub geamuri. 

 

Declarații pentru a nu deranja electoratul:

 

Dragoș Benea, președintele CJ: „Cu scăderea nu e nimeni împotrivă, dar cu sustenabilitatea e de discutat foarte mult.”

 

Alexandru Cristea, primarul interimar al Primăriei Onești: „Eu privesc demersurile domnului Neghină ca un demers de scădere a unei taxe, atâta timp cât această scădere nu aduce o influență negativă în ceea ce privește sustenabilitatea proiectului Consiliului Județean, al ADIS, și atât timp cât este fundamentat economic și legal, cred că nimeni nu ar avea nimic împotrivă pentru scăderea unei taxe.”

 

Nicolae Gnatiuc, viceprimarul interimar al Primăriei Onești: „Orice consilier local cred că are obligația să găsească soluții pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale oneștenilor. O scădere de preț ar fi bună, dacă se respectă legea și angajamentele luate de Primăria Onești, de Consiliul Județean, ADIS și Guvern. Orice scădere de preț este binevenită, dacă există temei legal și posibilitatea financiară. Voi susține o astfel de propunere. Un aviz din partea secretarului și a colegilor de la juridic spune foarte multe despre un proiect. Toți ne dorim o reducere a taxelor în general. Important este să fie sustenabil proiectul și legal. Mi-aș dori să fie 2 și ceva, nu 5 lei și ceva. Ideea este să respectăm legea și angajamentele asumate de către factorii politici și administrație.

 

Declarațiile acestora conțin contradicția care frizează ilogicul: dacă soliciți reducerea taxei, înseamnă că nu-ți mai respecți angajamentele luate în 2010 și nici licitația privind stabilirea operatorului cu tarifele aferente, pentru că modificarea taxei presupune efecte directe asupra tarifelor.

 

Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS: Privesc cu stupoare tot ce se întâmplă la Onești.La ce mai era nevoie de un proiect european, cu fundamentări tehnico-economice, o muncă de șase ani, când vine o astfel de inițiativă cetățenească cu două calcule și stabilește taxa de salubritate? După ce criterii este stabilită taxa (propusă de Neghină – n.r.)? Fără licitație, fără nimic. Orice preț corect poate rezulta doar în urma unei licitații publice, transparente, verificate și confirmate. Una e o chestiune administrativă, alta e pe bază de două adunări și trei înmulțiri. Dacă așa se dădeau finanțările europene, probabil că gradul de absorbție al României era de câteva mii la sută.”

 

Neghină vrea taxă de 4,5 ori mai mică decât cea plătită în mandatul lui

 

Propunerea lui Neghină nu se oprește la 3,36 lei/persoană/lună. În presa locală, acesta susține că taxa specială de salubritate trebuie să scadă chiar mai mult: „(...) din datele pe care le deţin, dacă se va ţine cont atât de tarifele datorate operatorilor, cât şi de sumele încasate de la societăţile comerciale, preţul poate să scadă sub 2 lei/persoană/lună, nemaifiind luat în calcul un aport de la bugetul local.”

 

Dincolo de valoarea de 2 lei la care apreciază serviciul de salubritate, neavând timp de trei ani nici o problemă cu taxa de 9,3 lei/persoană/lună practicată de fostul operator de salubritate, fostul primar condamnat Neghină cere subvenționarea taxei prin alocarea de fonduri din bugetul local.

 

Despre legalitatea subvenționării, directorul ADIS a declarat: „ANRSC a răspuns că trebuie punct de vedere de la Ministerul de Finanțe pentru acordarea subvenției. ANRSC a solicitat și Consiliului Concurenței un punct de vedere cu privire la subvenția din bugetul local a taxei în totalitate sau în parte. În condițiile în care Consiliul Concurenței va hotărâ că e ajutor de stat, nu se va putea acorda subvenție. În ceea ce privește scutirile cu achitarea din bugetul local, vorbim de Codul Fiscal și acele excepții clar delimitate.”

 

Cât privește neachitarea taxei de salubritare de către unitatea administrativ teritorială „Asta înseamnă două lucruri. UAT nu s-a implicat deloc în ceea ce înseamnă serviciul public, nu a făcut conștientizare, iar serviciul se sistează. Neplata atrage penalități de 0,04 %/zi de întârziere,” avertizează Bogdan Seto, director executiv al ADIS.

Înapoi

Contact

Liviu Ioan Popa

0745550505

© 2016 Toate drepturile rezervate !

Creați un site gratuitWebnode